Varis Teşhisi Nasıl Konulur?
Varisleri olan hastalarda şikayetler özellikle bacakların baldır bölgesinde gün içersin de dolgunluk ve ağırlık hissi ile başlayarak günün ilerleyen saatlerin de şişlik ve ağrı ile ortaya çıkmaktadır.
Geceleri kramp girmesi ve ayaklarda sıcaklık artması yanma gibi yakınmaları oluşmaktadır. Hastalar soğuk su ile duş aldıklarında rahatladıklarını ifade etmektedirler. İlerlemiş varislerde bu yakınmalar ile beraber ciltte kaşıntı, renk değişikleri ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi şikayetleri olan hastalara öncelikle bir Kalp Damar Cerrahisi doktoru tarafından görülmeli ve muayene edilmelidir. Varis tanısında öncelikle hasta ile mevcut şikayetlerinin değerlendirilmesi önemlidir, bu anemnez kısmında yakınmaların varis kaynaklı olup olmadığını değerlendirmiş oluruz. Beraberinde hastanın tıbbi öyküsü, daha öncesinde varislerle ilgili bir tedavi görüp görmediği, toplardamar pıhtılaşması olup olmadığı, pıhtı oluştu ise pıhtıya yatkınlık yaratan bir risk faktörü var ise onlar konuşulur. Anemnez kısmını tamamladıktan sonra fiziksel muayene kısmına geçilir. Fiziksel muayene varis hastalarında ayakta iken yapılmalıdır. Hasta ayakta iken cilt yüzeyinde oluşmuş varisler kılcal damar boyutundan ilerlemiş kalınlaşmış kısmına kadar tümü değerlendirilir. Aynı zamanda oluşmuş ise olan renk değişiklikleri, ödem varis yaraları, daha önceki operasyon izleri değerlendirilmiş olur.
You Tube Kanalımız için tıklayınız
Bu değerlendirmeler sonrasında hasta ayakta iken bacak toplardamar ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır. Yani tıbbi adı alt ekstremitede venöz dopler ultrasonografi tetkiktir. Ultrasonografi tetkiki birçok merkezde radiyoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır. Kliniğimizde doppler ultrasonografi (renkli doppler ultrasonografi) tetkiki Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanımız Op. Dr. Cemal ASLAN tarafından yapılmaktadır. Bacak toplardamarlarının ultrasonografi incelemesi, noninvaziv ve ağrısız bir tanı yöntemidir. Hastaya sağlık açısından herhangi bir zararlı etkisi yoktur. Toplardamarlardaki kan akışını, ayrıca olası pıhtı ve tıkanıklıkları değerlendirmeye yarar. Doppler ultrasonografi tetkikinin anemnez ve fiziksel muayeneyi yapan doktor tarafından yapılmasının birçok önemi vardır, hastanın ayrıntılı bir şekilde anatomisi konusunda bilgi sahibi olunacaktır. Tedavi önceliği ve nasıl bir teknikle hastaya özel tedavi yapılmasının kararını vermek için çok önemlidir. Bu şekilde hastanın tedavi sürecini bir bütünlük içerisinde götürmeyi sağlayacaktır. Varis tanısını tespit edildikten sonra aynı gün tedavisi başlanacak hasta için ciddi bir zaman tasarrufu sağlanmış olacaktır.
Loading...